10.5.12

Sanat kim için?


Tiyatrocuların "şehir tiyatroları yok edilemez" tepkisinin üzerine tiyatroculara "Bunlar sanatı sanat için yaparlar, bunlar sanatı toplum için yapmazlar." denildi.Bu cümle 10 kelimeden oluşan önemsiz bir cümle değil.Bir kere bu cümlede yıllardır tartışılan bir konuyu kısaca kestirmek var.Herşeyi görmezden gelmek var.İnsanları yok saymak var.

Sanat ne için? Kimin içindir? Sanat sanat için mi toplum için mi? 

Bu sorunun cevabı bu kadar basit ve kısa olamaz diye düşünüyorum.Bu sorunun cevabını bir kişi belirleyemez değil mi? Neye göre toplum için yapılmalı sanat? Yada toplum için yapılmadığını nerden biliyorsunuz?

Düşünüyorum sanatın toplum için yapılması ne demek diye..
Sırf izledikleri için her sezon aynı senaryoları önümüze koymak mı? Popüler oldu diye aile içi çarpık ilişkileri izletmek mi? Toplum bunu istemiyor mu? Oturup nerde ahlaksız dizi varsa onu izlemiyorlar mı? Demek ki toplum çarpık ilişkilerin ön planda olduğu yapımları seviyor bu durumda da senaristler ve yapımcılar onlara hizmet etmiş olmuyor mu? 
Televizyonda yapılan işlerde sanatın bir parçasıysa şayet sanat fazlasıyla toplum için yapılıyor.

Sadece televizyondakiler de değil buna sinemada dahil değil mi?

Sanat özellikle son zamanlarda fazlasıyla toplum için yapılmıyor mu? En büyük örneği gişe filmleri..Biz küfretmeyi sevdiğimiz için bize uygun filmler gelmiyor mu? 
Senede kaç tane sanat için yapılan bir filmi izliyoruz?

Kanallar,yapımcılar,senaristler toplum için daha ne yapacaklar? Ne yapacaklarda bu insanlar sanat toplum için yapılıyormuş diyecekler merak ediyorum.

Sanat'ı sanat için yapan insanlar varsa şayet alın onları fanusa koyalım,bedenlerini donduralım,ölümsüzleştirelim..

5 yorum:

  1. Sanat bireyin ruhsal yönden bir terbiyesidir. estetik değerlerle insanın buluşmasıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanlarla buluşsa mı iyi buluşmasa mı iyi karar veremiyorum. Ne kadar çok insanla buluşsa o kadar estetik anlamda birşeyler kaybediyor gibi..

      Sil
  2. sanat kimin için?

    e tabiki hükümet için

    sanat hayal gücüdür.sanat özgürlüğün simgesidir.sanat ruhun tek aynasıdır.sanırım ülkemizde yakında sanatın tanımı da değişecek ama

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence sanat'ın tanımı fazlasıyla değişti.Sadece bugünden sonra daha beter bir hal alacak..
      Sanat kelimesi de sözlüklerden kalkabilir.Olur yani bekliyorum herşeyi..

      Sil
  3. Mimin/Ödülün var tatlim beklerim :)

    YanıtlaSil